Gå videre til hovedindholdet

Når kroppen drypper af sved

Om sved


Vi har svedkirtler fordelt over hele kroppen, selv i hårbunden . Det betyder, at vi sveder overalt på kroppen. Det er en normal fysiologisk proces for at opretholde vores væskebalance.

Vi sveder dog mest i armhuler, på hænder og fødder. Det skyldes, at armhulernes svedkirtler er konstrueret til at udsondre mere sved end andre steder på kroppen, og at hænder og fødder har et større antal svedkirtler.

Hypotalamus , som også kaldes reptilhjernen, fungerer som kroppens termostat og styrer den sved, vi producerer i hovedet, på brystet og på ryggen. Sved fra hænder og fødder styres af det limbiske system. Vi sveder på hænder og fødder for at forbedre grebet om redskaber, men lider man af hyperhidrosis i form af håndsved, sveder man så voldsomt, at man har svært ved at holde om ting.

Sveder man, så hænderne drypper af sved, kan huden sprække og skalle, fordi hudens barriere hele tiden er påvirket af sved, som er lidt sur i ph-værdi. Det kan sammenlignes med kronisk eksem .

Sveder man meget, lugter sveden ikke mere, end når man sveder normalt. Og man er ikke mere tørstig end normalt svedende eller udsat for dehydrering . Der ikke er rapporterede tilfælde af dehydrering som følge af hyperhidrosis.


Man ved ikke, hvor mange mennesker, der er plaget af øget svedproduktion. Man antager, at det drejer sig om cirka 1 procent af befolkningen i den vestlige del af verden. I Danmark lider måske 100.000 af hyperhidrosis, men det kan lige så godt være 200.000 ifølge Michael Heidenheim, der er overlæge på dermatologisk afdeling ved Roskilde Sygehus.

- Hyperhidrosis er ikke en sygdom, man vil tale højt om, fordi man opfatter det som flovt at svede så meget, at man hele tiden må tørre hænder eller skifte tøj. Mange gør derfor ikke noget ved sygdommen, selvom de styrtsveder og har svært ved at fungere godt i hverdagen. Derfor er det også svært at sætte tal på, hvor mange der lider af sygdommen, siger Michael Heidenheim.


Socialt invaliderende


Ud over ubehagelige kroniske hud- og svampeinfektioner , som mange har problemer med på grund af den ekstreme sved, oplever mange af de patienter, som Michael Heidenheim møder på dermatologisk afdeling, psykiske og sociale problemer ved at svede meget. Det påvirker deres liv på mange områder, herunder arbejdsmæssigt og socialt. Hyperhidrosis kan være angstprovokerende – man sveder meget og begynder at svede alene ved tanken om at svede. Man kommer derfor let ind i en ond cirkel, hvor man også bliver socialt handicappet. Af frygt for, hvad andre vil tænke om en, når man sveder så ekstremt, finder man på undskyldninger for at slippe for at være sammen med andre. Man bruger timer hver dag på at skifte tøj, vaske sig, putte klude eller andet under armene og gemme sig i mørkt tøj for at skjule store svedskjolder. Man vælger et job, hvor man ikke er nødt til at have tæt kontakt til andre eller nedtoner sit arbejdsliv. Man vænner sig til at tage en masse forholdsregler, der påvirker følelseslivet, kan give depressioner og et lavt selvværd.




Teksten er uddrag fra artikel af Annette Aggerbeck for Sygeforsikringen "Danmark". Du kan læse hele artiklen, hvilket jeg stærkt opfordre dig til at gøre. Annette Aggerbecks artikler er altid velarbejdede og informative.




Kommentarer

  1. Heeeej
    Jeg læste dette site"
    Som, jeg har kigget på utallige andre,
    Vi har, med patientgruppe at gøre, fuld af frustration, håbløshed,
    Patienter der har, stødt panden, mod muren, gang efter gang
    Fået stillet det ene præperat af aluminiumsklorid i udsigt efter det andet,
    Med utallige handelsnavne,
    Nu.. Og endnu senere midler..
    Hyperhidrose er, en lidelse man må, leve med, (der ligger en øvelse i, at slappe af, og lære at, tæmme nervesystemmet, således, der opleves så lidt, af uro, stress,
    Forventninger, mv
    Som er, factorer der udløser anfald"
    Jeg har haft hyperhidrose i 15 år,
    Opringelig /i ansigt
    Modtaget div medicinske behandlinger, botox
    Mv
    Blev opereret 2009 på glostrup sygehus /symptektomi
    Og /ad bagre i ryg..
    Total tørt /ansigt,
    Efterfølgende kompentatorisk status,
    Ryg /højre arm /ben
    I svær grad
    Det en ganske, pinefuld lidelse med, ringe indsigt, fra lægefaglig front pt 2021.
    Udfordringer ne ligger i, mental manipulation"
    Vh René hansen

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Svensk podcast hjemmeside

Bag Svettpodden.se står 2 kvindelige programledere. Du kan se deres introduktion herunder. På deres hjemmeside finder du også deres blog med podcast omkring Hyperhidrose. De kan kontaktes på: Email svettpodden@gmail.com Emmili Ali Yoshiguchi  Grundare av Svettpodden och hyperhidrospatient Emmili har haft hyperhidros sedan barnsben och startade Svettpodden med en ambition om att nå ut till andra hyperhidrospatienter. Tillsammans med Sandra Eriksson Mirkovic håller Emmili även i föredrag om hyperhidros i olika forum. Studerar till kostekonom och jobbar även extra som modell på Lind models i Göteborg. Sandra Eriksson Mirkovic Leg. läkare och delägare av Hidroxa Sandra är legitimerad läkare och delägare av Hidroxa , en återförsäljare av jontoforesmaskiner till hyperhidrospatienter. Hon har flera års erfarenhet av hyperhidrosbehandling på en mottagning i Stockholm och håller även i föredrag om hyperhidros i vårdsammanhang. Du finderes deres hjemmeside her

Svenske Malin fik afslag på job pga håndsved

Malin var vel kvalificeret til jobbet hun søgte. Hun fik afslag pga hendes håndsved. Det er diskrimination pga. handicap. Hun anmeldte det til den svenske diskrimineringsombudsmannen. (På dansk: Ligestillings ombudsmand) Svensk artikel fra august 2015 Malin Glans, 33, från Alingsås är utbildad undersköterska och har arbetat inom vården i 15 år. I början av augusti var hon på en arbetsintervju på assistansföretaget Gil där allt till en början gick strålande. Sedan ändrade sig plötsligt arbetsledaren och sa att hon inte var välkommen - Malins handsvett var helt plötsligt ett problem. Jag är ju född med detta och blev så himla ledsen och kränkt. Jag har aldrig känt mig så smutsig som hon fick mig att känna mig och hon fick mig att skämmas. Det har inte hänt sedan jag var liten, säger Malin Glans. Efter det inträffade försökte hon själv komma i kontakt med företaget men ingen ringde tillbaka till henne. Nu har hon anmält Gil till diskrimineringsombudsmannen. Læs hele den svenske